Torte

Kada dođe vrijeme rođendana, naši malci uvijek imaju bezbroj ideja kakve bi torte htjeli. Jer ‘baš takvu su vidjeli kod nekoga na roćkasu..’ ili su u điru traktori, ili kosilice ili… A definitivno najbolji način da ih razveselite je iznenaditi ih baš onakvom tortom kaku su poželjeli.

Kada sam ja počela peći torte svojoj djeci, isprva su to bile obične okrugle torte sa nekoliko ispisanih šarenih slova i svjećicama. I klinci su u biti bili zadovoljni i sa tim, bitno im je bilo puuuuhatiii.  Ali ja sam bila nezadovoljna. Uvijek sam mislila :‘ma kvragu mogu ja i bolje od toga’. Onda sam shvatila da i nije takav problem potruditi se još samo malo više i ‘rasturiti’ Bentena ili napraviti pravi pravcati traktor ili kosilicu. Samo malo mašte i…..‘tandaraaaam’ rekla bi moja Magdalena, eto torteeee.

Da se razumijemo, nisu to sad neke umjetnine kao sa onih divnih slika iz fensi časopisa sa kolačima, nisu to sad neka remek djela….Šlag mi se uvijek učini premekan, nikad ga ne mogu zagladiti ‘baš onak’ kak je na slici’, leptir na torti mi ispadne kao da ga je voda donijela ali to doista nitko ne vidi osim mene, i sve je to taaaako nebitno kad vidim osmjehe kad je ugledaju. I kad kažu, ‘vauuuuu mamaaa, najbolja si’!

Ja osobno imam dosta živaca i strpljenja za ovakve i slične ‘radove’ ali , ukoliko jednostavno nemate ‘žicu’ za to, ili ako vam se jednosatvno neda mučiti nikakvim 3D animacijama, možete ispeći biskvite po bilo kojem od ovih recepata koje sam vam dala, samo u okruglom kalupu (npr. 26 cm promjera). Iste prerezati na pol svaki, filati na iste gore opisane načine. Premazati npr. zelenim šlagom izvana i gore staviti djetetovu omiljenu igračku, sad, dali će to biti traktor ili kamion ili autić ili bilo što drugo interesantno a da nije preteško, sasvim je svejedno naravno. Bitan je dječji osmjeh kad tortu iznesete pred njega i i ono zadivljujuće svjetlucanje okica. A nakon toga ćete zaboraviti na svu muku oko pravljenja torte i bit ćete najponosniji na svijetu. A vaše dijete je to i zaslužilo!!!

Možda ste znali, a možda i niste:

  • najbolje ćete provjeriti da li je biskvit doista pečen ako pod kraj pečenja zapiknete u njega čačkalicu dokraja. Ako čačkalica ostane čista, tj. ako se na nju  ništa ne zalijepi, biskvit je pečen.
  • Ako vam se u pripremi bilo kojeg biskvita učini da je masa preteška i pregusta za miksanje slobodno dodajte malo mlijeka (3-4 žlice), ništa se neće dogoditi, a lakše ćete izmiksati. Dakle, ne morate se baš uvijek striktno držati svakog mililitra u receptu. Vjerujte sebi!
  • Svaki, ali svaki biskvit za torte (ili kolače, svejedno), pogotovo one u koje neide nimalo ulja ni margarina, obavezno prije filanja poškropiti mlijekom. Bit će puno izdašnije i mekanije.
  • Ako vam se slučajno dogodi ‘kiks’ i biskvit vam se npr, raspadne prilikom rezanja na pol (meni se to dogodilo više puta..) snađite se. Nije sve izgubljeno. Npr. izmrvite biskvit potpuno, pomiješajte ga u posudi s kremom koju ste već skuhali i premjestite ili u okruglu zdjelu obloženu prozirnom folijom(pa ćete kad se ohladi dobiti oblik polukugle) ili sve istresite u četvrtasti lim, poravnajte pa kad se stisne izrežite na kocke. Neće to možda biti ono što ste u početku zamislili i htjeli, ali vam trud neće biti uzaludan,a kolač će u konačnici biti jednako fin. A ako totalno izgubite živce (ooo da, i to se događalo hehehe), pošaljite muža ili starije dijete u trgovinu po pakiranje gotovih biskvitnih kora za torte i spasite situaciju. Jednostavno ih namočite malo mlijekom i nafilajte svojom kremom – možda nitko ne primjeti razliku 😉
  • Doista nije tako bitno u kako velikom kalupu se torta peče. Ako je kalup manjeg promjera , biskvit će biti viši, ako je većeg promjera biskvit će biti niži, a to je sve tako relativno. Bitno je da je ukusno i dobro pečeno.
  • Boje za ukrašavanje su dobri pomagači za ukrašavanje. Mogu se nabaviti skoro u svakom dućanu i nisu tako skupe. Ja najčešće koristim one u boćicama, tekuće jer su mi najjednostavnije za upotrebu. Međutim, one boje u prahu su nešto intenzivnije pa ako trebate ‘jaču’ nijansu upotrijebite te. Uputstva su obično na pakiranjima.
  • Šlag; Ako koristite onaj biljnog porijekla (Hulala, Hole….ima ih svakakvih) neće vam biti potreban učvrščivać tipa kremfix jer su takvi šlagovi puno tvrđi kad se izmiksaju, za razliku od onih mliječnog porijekla koji su možda čak i ukusniji ali za koje ćete trebati i kremfix da bi zadržali čvrstoću duže vrijeme.

Na kraju, želim vam puno uspjeha u spravljanju torti. Vjerujte u sebe, dajte svojoj mašti krila, zasučite rukave i na posao!

Izvorni članak: ReciPeci