Savjeti slastičara za uspješnu pripremu slastica

Oni su profesionalci koji svoje znanje rado dijele s drugima, a podijelili su ga i s nama u rubrici Život sa slasticama – mi vam danas donosimo pregled njihovih savjeta za uspješnu izradu slastica.

Jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki Tea Mamut gostovala je na našem portalu povodom otvaranja svoje slastičarnice Oš kolač u Splitu.

Tea Mamut

U velikom intervju koji smo s njom vodili, saznali smo i neke njezine slatke savjete za uspješnu izradu kolača. „Budite strpljivi, nemojte odustati ako vam odmah ne uspije i dobro se informirajte. Možete i meni poslati upit na stranicu, uvijek odgovorim i ponudim savjet. Slastičarstvo je samo strpljenje i ništa drugo. I preciznost. I pratite recept, ne mijenjajte ga. Ne radite „od oka“, nikako „od oka“.“

Mariela Kranjec

Mariela Kranjec, vlasnica objekta Medeno srce, istaknula je samo dvije stvari: „Dobre namirnice, najbolje od  lokalnih proizvođača. I da se s ljubavlju pripremaju slastice. I to bi bilo to!“

Nina Babić

Ljubav prema onomu što se priprema ključ je uspjeha i prema riječima Nine Babić iz beogradske slastičarnice Gospođa Mirkov koja nam je prilikom gostovanja na našem portalu rekla: „Moj univerzalni savjet za sve u životu je – ako vas nešto zove i mami i izaziva strast u vama, odmah mu priđite, ne tražite izgovore zašto ne možete jer ćete na kraju krajeva, poslije puno muka i skretanja s puta ipak tamo završiti. Ljubav je uvijek pravi put, ma koliko nemoguće i nevjerojatno nešto izgledalo.“

Sanja Grahek Buršić

Brojne savjete za uspješnu izradu slastica dala nam je i Sanja Grahek Buršić, hrvatska slastičarka koja je ostvarila zapaženi rezultat na Global Pastry Chef natjecanju: „Pri dodavanju tučenog vrhnja u mousseve uvijek radije umiješajte slabije nego da ga previše umiješate da vam mousse ne bi bio pretvrd  i da se lijepo i glatko umiješa. Nikada nemojte dodavati toplu želatinu u jako hladnu kremu jer će se želatina odmah zgrudati radi prevelike razlike u temperaturi. Uvijek je poželjno dodati malo kreme u želatinu da se temperira pa onda tek dodati u preostalu kremu. Tortu ćete lakše rezati ako nož, nakon svakog reza, umočite u posudu s vrućom vodom i obrišete ga da ne ostanu kapljice vode na njemu. Suhe sastojke uvijek pomiješajte zajedno  (brašno, sol, prašak za pecivo, bademe…) i prosijte kako biste im dodali zraka – tako će kolač lakše narasti i biti prozračniji.“

Fotografije: Pixabay, Oš kolač?, Mariela Kranjec, Nina Babić, Hrvatski kuharski savez
Izvorni članak: Slatkopedija